Wist je dat het woord “quiche” een verbastering is van het Duitse woord “kuchen”, dat taart betekent? Het gerecht was oorspronkelijk een eenvoudige, rustieke maaltijd gemaakt met eieren, room en kaas, en werd vaak geserveerd aan boeren en boerinnen in de regio.
De oorsprong van de quiche zoals wij die kennen is terug te voeren naar het Middeleeuwse koninkrijk genaamd Lotharingen dat delen van Frankrijk, België en Duitsland omvatte. Quiches worden al eeuwenland door mensen over heel de wereld gegeten.
In de 16e eeuw begon quiche aan populariteit te winnen onder de Franse hogere klasse. Het gerecht werd beschouwd als een delicatesse en werd vaak geserveerd tijdens uitbundige banketten en feesten. De traditionele quiche Lorraine, gemaakt met spek, uien en Gruyère kaas, werd bijzonder populair.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd quiche een hoofdbestanddeel van het dieet van veel Franse burgers, omdat het een goedkope en gemakkelijk te bereiden maaltijd was. Na de oorlog bleef het gerecht aan populariteit winnen en verspreidde het zich naar andere delen van Europa en de Verenigde Staten.
Wij hebben een bijzondere variant gemaakt met Nederlandse oesterzwammen en geitenkaas. Zelf proberen? Hier komt het recept!
Recept
Personen: 4
Bereidingstijd: 40 min
Boodschappenlijstje
- 1 pakje hartige taartdeeg (diepvries)
- 200 g oesterzwammen, gescheurd
- 1 ui, fijngehakt
- 100 g verse spinazie, gewassen en uitgelekt
- 150 g geitenkaas, verkruimeld
- 4 eieren
- 200 ml melk
- 150 ml room
- Zout en peper naar smaak
- Verse tijmblaadjes voor garnering
Aan de slag dan maar!
- Verwarm de oven voor volgens de instructies op het bladerdeeg.
- Bekleed een quichevorm met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Bak het bladerdeeg 10 minuten blind in de voorverwarmde oven.
- Verhit een beetje olie in een pan en bak de oesterzwammen en ui tot de oesterzwammen goudbruin zijn. Voeg de spinazie toe en bak tot deze geslonken is.
- Verdeel het oesterzwammenmengsel over het voorgebakken bladerdeeg.
- Klop in een kom de eieren los en voeg melk, room, zout en peper toe. Meng goed.
- Giet het eimengsel over de oesterzwammen, ui en spinazie.
- Verkruimel de geitenkaas over de vulling.
- Bak de quiche in de oven gedurende 25-30 minuten of tot de vulling stevig en goudbruin is.
- Laat de quiche even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Garneer met verse tijmblaadjes en serveer warm.
No Comments