De loempia is van oorsprong een Chinees gerecht. Het Indonesische woord lumpia is een verbastering van de woorden Lun & Pia dat zoiets betekend als “een zachte pannenkoek”.
Loempia’s zijn eigenlijk een feestelijke snack die met name rond het Chinese nieuwjaar worden gegeten. Wij Nederlanders zijn er gek op en dus wachten wij liever niet tot de jaarwisseling om deze knapperige snack te eten.
We hebben voor jullie weer een gaaf oesterzwammenrecept uitgewerkt. Veel kookplezier!
Recept
Loempia’s: 20 stuks.
Bereidingstijd: 40 min
Boodschappenlijstje
- 50 g dunne eiernoedels
- 300 g oesterzwammen
- 50 g prei
- 2 el zonnebloemolie + extra om te frituren
- 100 g wortel julienne
- 40 g taugé
- 2 el ketjap manis
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl uienpoeder
- Zout en peper
- 1 el bloem
- 20 loempiavellen
- Chilisaus om te serveren
Aan de slag dan maar!
Bereiding:
- Week de noedels in heet water tot ze gaar zijn. Giet af en laat afkoelen. Snijd de noedels tot korte stukken.
- Scheur de oesterzwammen in reepjes. Snijd de prei in dunne halve ringetjes.
- Verwarm de zonnebloemolie in een ruime wokpan. Bak hierin de oesterzwammen tot ze goudbruin zijn. Voeg de prei en wortel toe en bak tot deze zacht zijn geworden. Voeg dan de noedels en taugé toe, samen met het gemberpoeder, uienpoeder en ruim zout en peper. Roer door en zet het vuur daarna meteen uit. Laat de vulling afkoelen.
- Roer de bloem in een klein kommetje los met 1/2 el water tot een dik papje. Neem hierna een loempiavel en leg deze met een punt naar je toe voor je. Leg een flinke eetlepel van de vulling als een ‘reep’ over de onderkant van het loempiavel. Rol de punt hier overheen en rol door tot ongeveer halverwege. Vouw de zijkanten naar binnen en rol daarna van onder naar boven verder op, tot er een puntje overblijft. Smeer deze in met een klein beetje van het bloem papje en rol tot de loempia helemaal opgerold is. Herhaal dit met alle loempiavellen en vulling.
- Frituur de loempia’s op 180 graden tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer met chilisaus

No Comments