Het bladerdeeg in zijn huidige vorm is een ontdekking uit de 17e eeuw. Er werd al wel eeuwenlang voor gevulde pasteien, taartbodems, etc. een soort bladerdeeg gebruikt. Maar wist je dat bladerdeeg ooit per toeval is ontdekt?
Een banketbakker uit Toul had een leerjongen in dienst die Claude Gelee heette. Op een mooie dag was Claude vergeten boter bij het taartbeslag te doen. Om zijn verstrooidheid goed te maken, besmeerde hij het deeg met boter en vouwde het in tweeën zonder het verder te bewerken. Tot zijn grote verbazing ging het deeg golven bij het bakken. Hij vond het resultaat wel aardig en besloot er maar wat op los te experimenteren. Een Deen ging vervolgens met de vinding aan de haal en vormde het tot het bladerdeeg dat we nu kennen.
Bladerdeeg is heerlijk om te vullen met zoete of hartige vullingen. We kennen het van de zoete appelflap maar ook van de hartige borrel bites.
Wij hebben, speciaal voor de feestelijke dagen die voor de deur staan, een recept ontwikkeld voor gevulde oesterzwam bladerdeeghapjes met camembert en tijm. Heerlijk als voorgerecht of als borrel bite voor bij een wijntje. Komt ie…..
Recept
Aantal:12 Bladerdeeg hapjes
Bereidingstijd: 25 min
Boodschappenlijstje
- 1 rol vers bladerdeeg
- 200 g oesterzwammen, fijngehakt
- 150 g camembert, in kleine stukjes
- 1 ui, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Verse tijmblaadjes
- Zout en peper naar smaak
- 1 ei, losgeklopt (voor het glazuur)
Aan de slag dan maar!
- Verwarm de oven voor volgens de instructies op het bladerdeeg.
- Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe & bak tot deze glazig is.
- Voeg de oesterzwammen toe en bak tot ze goudbruin zijn.
- Voeg de knoflook toe en bak kort mee tot de geur vrijkomt.
- Voeg zout, peper en verse tijmblaadjes toe. Roer goed door en haal van het vuur.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 12 vierkantjes.
- Plaats een lepel van het oesterzwammenmengsel in het midden van elk vierkantje, leg er wat stukjes camembert bovenop.
- Vouw de hoeken van het bladerdeeg naar het midden en druk ze samen om kleine pakketjes te vormen. Zorg ervoor dat de vulling goed is ingesloten.
- Plaats de bladerdeeghapjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant van elk hapje met losgeklopt ei voor een goudbruine glans.
- Bak de bladerdeeghapjes in de voorverwarmde oven volgens de instructies op het bladerdeeg, ongeveer 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Haal uit de oven en laat ze kort afkoelen voordat je ze serveert
No Comments