Oesterzwammen wellington met cranberrysaus

Oesterzwammen wellington met cranberrysaus

De dagen worden kouder, korter en donkerder. En dat betekend natuurlijk maar één ding!

De kerstdagen staan voor de deur en dus is het startschot gegeven voor een tijd vol familie, vrienden, gezelligheid en lekker eten.

Een bijzonder kerstdiner mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Wij laten je graag zien dat je ook ultiem kunt genieten zonder grote kerstkalkoen of stoofschotel met vlees. Kook eens plantaardig deze kerst. 

Om je te inspireren hebben we een ge-wel-dig recept ontwikkeld waar jij echt pluspunten mee gaat scoren. Deze oesterzwam wellington met cranberrysaus is werkelijk subliem.    

Recept 

Personen: 4

Bereidingstijd: 60 min

Boodschappenlijstje

  • 400 g oesterzwammen, grof gehakt
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 g spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 200 g gemengde paddenstoelen (bijv. shiitake of kastanjechampignons), grof gehakt
  • 150 g walnoten, grof gehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 ei, losgeklopt (voor het glazuur)

Voor de cranberry-saus:

  • 150 g verse of bevroren cranberries
  • 100 g suiker
  • 120 ml water
  • 1 sinaasappel, sap en zest
  • 1 kaneelstokje

Aan de slag dan maar!

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor volgens de instructies op het bladerdeeg.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de oesterzwammen, gemengde paddenstoelen en walnoten toe. Bak tot de paddenstoelen vocht hebben losgelaten en het mengsel droger is.
  4. Voeg de spinazie toe en laat het slinken. Voeg tijm, zout en peper toe naar smaak. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak.
  6. Plaats het afgekoelde oesterzwammenmengsel in het midden van het bladerdeeg.
  7. Vouw het bladerdeeg over de vulling. Sluit de zijkanten goed af en draai het geheel om, zorg dat de naad aan de onderkant ligt.
  8. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei voor een goudbruine glans.
  9. Bak de Wellington in de voorverwarmde oven volgens de instructies op het bladerdeeg, ongeveer 25-30 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
  10. Maak ondertussen de cranberry-saus. Combineer alle ingrediënten voor de saus in een pan en breng aan de kook. Laat het sudderen tot de cranberries zacht zijn en de saus iets is ingedikt.
  11. Haal de Wellington uit de oven en laat hem kort rusten voordat je hem aansnijdt.
  12. Serveer de Oesterzwammen Wellington met een royale lepel cranberry-saus.

Ho-Ho-Ho….. We wish you a merry Xmas

No Comments

Leave a Reply