Gyozas zijn gemaakt van een dun vel tarwemeel met een fijnkorrelige vulling van groenten of vlees die gekookt, gestoomd of gebakken kunnen worden. Hun oorsprong komt uit China met de uitvinding van Jiaozi. Gyoza is in feite de Japanse uitspraak van jiaozi!
Gyoza is de Japanse versie van de dumpling, terwijl jiaozi uit China komt. Gyoza heeft meestal een dunnere deeglaag en een meer uitgesproken knoflooksmaak. Daarnaast worden gyoza vaak gebakken, wat resulteert in een knapperige onderkant, terwijl jiaozi vaker worden gekookt of gestoomd.
Wij maakte een Nederlandse versie met oesterzwammen voor je. Tof he?
Stuks: 10 tot 15 stuks
Bereidingstijd: 45 min
Boodschappenlijstje
- 150 g oesterzwammen
- 100 g Chinese kool
- 3 bosuien
- 1 teen knoflook
- 2 cm verse gember
- 2 el zonnebloemolie
- 50 g wortel julienne
- 2 tl miso
- 1 el sojasaus + extra om te serveren
- 10-15 gyozavelletjes
- 1 el sesamolie
- 1 el sesamzaadjes
Aan de slag dan maar!
Bereiding:
- Scheur de oesterzwammen in reepjes. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Hak de knoflook fijn en rasp de gember.
- Verwarm 1 el zonnebloemolie in een ruime koekenpan en bak hierin de oesterzwammen goudbruin. Voeg de kool, 2/3 van de bosui, gember, knoflook en wortel toe en bak tot de kool en wortel zacht zijn geworden. Roer hier de miso en sojasaus doorheen tot deze goed is vermengd. Is je vulling heel nat? Giet het vocht dan af met een zeef, en druk zo veel mogelijk van het vocht eruit met een pollepel.
- Maak de gyoza’s: schep een theelepel van de vulling in het midden van een gyozavelletje. Maak de randjes van het velletje een beetje nat. Vouw de randen naar elkaar toe zodat je een half maantje krijgt. Knijp deze in het midden dicht. Vouw aan beide kanten steeds een klein stukje naar het midden toe tot de hele gyoza dicht is. Herhaal dit met de resterende gyozavelletjes,
- Verwarm 1 el zonnebloemolie en de sesamolie in een koekenpan waar een deksel op past. Bak hierin de gyoza’s 3-4 minuten, tot de onderkanten goudbruin zijn. Voeg een scheut water toe aan de pan en doe snel een deksel op de pan om de gyoza’s te stomen. Laat nog 4-5 minuten bakken.
- Leg de gyoza’s op een bord en garneer met de resterende bosui en sesamzaadjes. Serveer met sojasaus.

No Comments