Verkooijen Oesterzwammen

Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Coen Verkooijen, getrouwd en we hebben 2 zonen en wonen in Ospel. Samen met mijn vrouw Monique run ik een oesterzwammen kwekerij. Daarnaast ben ik ook nog vrijwilliger bij de brandweer. 

Verkooijen oesterzwammen is een echt familiebedrijf. Mijn vader werkte vroeger thuis in het Brabantse Ulvenhout bij zijn vader op een gemengd landbouwbedrijf, maar door opkoop van het bedrijf voor huizenbouw werd het bedrijf verkocht. Hij  is toen gaan werken bij een champignon kweker in de buurt van Ulvenhout en is daar in aanraking gekomen met de teelt van champignons. Het kwam hem ter oren dat er in het Limburgse Ospel een champignonkwekerij te koop stond. Mijn ouders besloten de stap te nemen en begonnen in 1974 in voor zichzelf. 

Zelf had ik van jongs af aan al interesse in de paddenstoel, ik ben er dan ook mee opgegroeid. Na de middelbare tuinbouwschool en de champignon vakschool ben ik dan ook in het bedrijf van mijn ouders gaan werken. In 2006 nam ik het bedrijf van hen over. Sinds de geboorte van onze kinderen is mijn vrouw ook werkzaam in het bedrijf. Samen met ons team van medewerkers en zo nu en dan de hulp van onze ouders, slagen we erin om het bedrijf te runnen.

Hoe is die transitie naar de oesterzwam verlopen?

In de jaren 80 was de oesterzwam minder bekend dan dat het nu is, het was toen een erg exclusief product. Omdat we een teeltruimte leeg hadden staan, besloten we om te experimenteren met het kweken van oesterzwammen. Dat beviel ons goed. 

In 1990 hebben we het bedrijf uitgebouwd met een tweede locatie, zo’n 3 kilometer verderop. Op die locatie produceerden we de oesterzwammen, op de eerste locatie produceerden we de witte champignons. Ergens in 2019 zijn we de productie van de champignons langzaam gaan afbouwen en zijn ons meer gaan richten op de oesterzwam. Sinds begin 2020 kweken we alleen nog maar oesterzwammen. Op dit moment kweken we 300.000 kilo per jaar. 

Waarom hebben jullie uiteindelijk die omschakeling gemaakt?

De laatste jaren merk je dat er steeds meer vraag is naar de oesterzwam. Er ontstaat een trend waar de consument steeds minder vlees gaat eten en opzoek is naar alternatieven. De oesterzwam is daar erg geschikt voor. 

Wat maakt de oesterzwam bijzonder voor jou?

Het is een product met vele toepassingen. Het is gezond en wordt gekweekt op een reststroom, namelijk stro dat overblijft na de graanteelt. Wanneer het substraat bij ons is uitgegroeid, gaat het terug naar het land van een akkerbouwer. Daar wordt het uitgewerkte substraat op het land als organische meststof uitgereden. 

Hoe ziet jouw dag er uit?

Ik sta vroeg op en begin mijn dag met het nalopen van de cellen, ik controleer het groeiproces. Rond 7 uur ontvang ik de medewerkers en nemen we dag door. De rest van de dag ben ik bezig met het oogsten van de oesterzwammen, het schoonmaken van de cellen, het teeltproces, onderhoud van de teeltruimtes en machines en de verkoop van de oesterzwammen. 

Eet je zelf ook wel eens een oesterzwam?

Ik lust graag oesterzwammen, maar echt niet iedere dag. Mijn vrouw vind het leuk om te experimenteren met oesterzwammen in de keuken en plaatst dan ook regelmatig recepten op onze Facebookpagina. Verkooijen oesterzwammen

Pasta met gebakken oesterzwammen en de reepjes oesterzwammen met gyroskruiden zijn wel favoriet. De Double Ganger, een burger van 50% oesterzwammen en 50% rundvlees, op een Italiaanse bol met rucola en truffelmayo staat ook regelmatig bij ons op het menu.