Van den Elzen Oesterzwammen

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Riny en ik heb een oesterzwammenkwekerij in Boekel. Mijn ouders kweekte vroeger witte champignons en op mijn 17e ben ik bij hen in het bedrijf gaan werken. Tijdens mijn vakopleiding Champignonkweker, schreef ik een werkstuk over verschillende soorten paddenstoelen. Daar leerde ik meer over o.a. shiitakes, kastanjechampignons en oesterzwammen. In 1994 nam ik het bedrijf van mijn ouders over. 8 jaar later nam ik afscheid van de witte champignon om alleen nog maar oesterzwammen te gaan kweken.

Hoe ziet jouw bedrijf er nu uit?

De kwekerij bestaat uit 8 teeltruimtes. Die zijn goed voor zo’n gemiddeld 2000 tot 2500 kilo oesterzwammen per week. In het najaar en de winter meer dan in het voorjaar en de zomer, dat heeft te maken met het klimaat en de vraag. De teeltruimtes zijn voorzien van zonnepanelen die ons gedeeltelijk voorzien van energie. Mijn vrouw, dochter en ikzelf werken samen met zo’n 4 parttime dames om alles draaiende te houden.

Waar komen jouw oesterzwammen terecht?

Het overgrote deel van onze oesterzwammen komen bij de Lidl in het schap. Ik kweek daarom ook voornamelijk kleinere oesterzwammen. Die passen dan vervolgens mooi in een klein bakje. Kwaliteit staat bij mij voorop.   

Heb je ambities voor je bedrijf?

We leveren de voetjes van de oesterzwam aan een partij die producten ontwikkeld als hamburgers en nuggets. Dit zowel in een vegetarische variant maar ook gemengd met vlees. Zodra dit succesvol is kunnen wij onze reststroom inzetten en hebben wij een afzetmarkt bij overproductie. 

Een andere wens is om meer processen te kunnen automatiseren. Ons huidige systeem is zwaar en arbeidsintensief. Ik denk aan een nieuw systeem waarbij de blokken substraat met een heftruck in de rekken gezet kunnen worden, iets wat we nu nog met de hand doen. Ook zouden we in de toekomst doorgegroeid substraat in willen kopen, daarmee kunnen we het proces verkorten en een mooiere arbeidsverdeling realiseren.

Eet je zelf ook wel eens een oesterzwam?

Jazeker, wij eten thuis regelmatig oesterzwammen, maar ook shiitakes en champignons.Het liefst eet ik ze in een pasta.