Thaise soep met oesterzwammen

De inspiratie voor dit recept komt uit het prachtige Thailand, waar ze Tom Ka Kai soep serveren. Meestal wordt deze soep met kai ofwel met kip gemaakt, maar die kun je heel makkelijk vervangen door lekkere verse oesterzwammen. Door de vlezige structuur van de zwammen heeft de soep een lekkere bite en is hij geschikt voor vegetariërs!

Bereidingswijze:

  • Snijd de oesterzwammen grof en bak ze met een scheut arachideolie en een snuf zout kort aan in de pan tot ze goudbruin zijn.
  • Leg ze apart op een bord terwijl je de soep maakt.
  • Doe de bouillon in een grote pan samen met de palmsuiker.
  • Maak de laos schoon en plet hem met een vijzel of zwaar mes.
  • Plet de stengels citroengras, snijd ze in de lengte door midden en doe ze samen met de laos in de pan.
  • Was de rode peper en snijd hem in fijne ringetjes. (Liever iets minder pittig? Snijd ze dan eerst doormidden en haal vooraf de zaadjes eruit!)
  • Pers twee tenen knoflook en doe ze samen met de rode peper in de pan.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat het 15 min. op laag vuur sudderen met de deksel op de pan.
  • Haal de citroengras en de laos uit de soep
  • Was de lente-uitjes, snijd ze in stukken van 2-3 cm.
  • Voeg de lente-uitjes samen met de gebakken oesterzwammen toe aan de soep en laat ze 2 min. meekoken.
  • Serveer de soep in mooie schaaltjes, knijp de limoen uit boven de soep, voeg naar de sojasaus toe en eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 500 g oesterzwammen
  • arachide- of zonnebloemolie
  • zeezout
  • 400 ml kokosmelk
  • 1.2 liter groentenbouillon
  • 2 tl palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 3-4 cm. laos
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el sojasaus
  • 1 limoen
  • 3-4 lente-uitjes

Comments (7)

  • Maya 7 jaar ago Reply

    In het recept kan ik niet vinden wanneer de kokosmelk toegevoegd moet worden.

    Siemen Cox 6 jaar ago Reply

    Hoi Maya,

    Dank voor je reactie. Je voegt de kokosmelk toe als laatste stap. Zodra je ook het vuur uitdraait.
    Wij hebben het aangepast in de omschrijving.

  • Piet 6 jaar ago Reply

    … en wat moet er gebeuren met de limoen en de sojasaus?

    Siemen Cox 6 jaar ago Reply

    Heel scherp Piet. Die voeg je aan het einde toe. Het recept is aangepast.

  • Mathilda 5 jaar ago Reply

    Kunnen jullie ook printversies van de verschillende recepten maken, dat vind ik handig om bij het koken bij de hand te hebben. Nu moet ik alles overschrijven of een schermafdruk maken.

  • Mo 4 jaar ago Reply

    Ik heb het recept vandaag gemaakt en het was verrukkelijk!

  • Nola Dijkmans 3 jaar ago Reply

    Heel erg lekker! Had alles in huis, plus nog een doosje champignons, en heb er een heerlijke pan soep van gemaakt…. daar gaan we van genieten! Dank je voor t lekkere recept!

Leave a Reply