Risotto funghi

 
 

Risotto is een klassiek Italiaans recept. Er bestaan velen varianten, maar die met een paddenstoelenmix is het allerlekkerste, uiteraard. Het perfecte comfortfood voor als je net even iets meer tijd hebt.

Buon appetito! 

Boodschappenlijstje

  • 250 gr risottorijst
  • 20 gr gedroogde bospaddenstoelen
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 200 gr oesterzwammen
  • 2 bospaddenstoelenbouillonblokje
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 ml droge witte wijn
  • Het sap van één citroen
  • Peterselie
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels boter
  • Peper, zout en bospaddenstoelen molen
  • 250ml heet water

Aan de slag dan maar! 

  1. Wel de gedroogde bospaddenstoelen circa 15 minuten in 250ml heet water. Laat de paddenstoelen goed uitlekken en bewaar het vocht om aan de bouillon toe te voegen.
  2. Breng 1 liter water met de bouillonblokjes aan de kook. Snipper de ui fijn, snijd de bleekselderij fijn en snijd de kastanjechampignons in plakjes.
  3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en doe de uitjes en bleekselderij erin. Fruit ze minstens 10 minuten op laag vuur, zonder ze te laten verkleuren. Zet het vuur wat hoger en voeg de rijst toe. Roer nog even en draai het vuur hoog.
  4. Haal de bospaddenstoelen uit het vocht en voeg dit vocht bij de andere bouillon.
  5. Blus af met witte wijn. Blijf roeren tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Draai het vuur laag, laat de risotto zachtjes pruttelen en schep er steeds een lepel bouillon bij als de vorige lepel geabsorbeerd is. Ga hiermee door tot de rijst zacht is maar nog wel een beet heeft. Dit zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen.
  6. Zet intussen een droge grillpan op het vuur en gril de kastanjechampignons, bospaddenstoelen en oesterzwammen. Na het grillen doe je het paddenstoelen mengsel in een kom samen het citroensap, peterselie, peper en zout en hussel je het door elkaar.
  7. Haal de risotto van het vuur breng op smaak met zout, peper en paddenstoelenmolen. Roer de boter en de Parmezaanse kaas erdoor. De risotto moet een romige, min of meer vloeibare substantie hebben, dus als het nodig is moet je er nog wat extra bouillon door roeren. Leg het deksel op de pan en laat de risotto ongeveer 3 minuten tot rust komen.
  8. Verdeel de risotto over diepe borden en verdeel de paddenstoelen en fijn gesneden peterselie eroverheen.

Dit recept is ontwikkeld door Zwamburg.

No Comments

Leave a Reply