FraGoChamp

Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Frank Govers (1964) en ik woon in Halsteren. Tijdens mijn opleiding aan de Middelbare Tuinbouwschool (Breda) kwam ik in aanraking met de champignonteelt. Dat sprak mij zo erg aan dat ik direct daarna startte bij de champignonkwekerij van Johan Withagen (Standdaarbuiten). Ik heb daar 6 jaar met veel plezier gewerkt. Ondertussen ook de vakschool voor de Champignonteelt (Horst) doorlopen. In 1989 wilde ik voor mezelf beginnen en huurde een champignonkwekerij. Het toekomstperspectief ontbrak daar en dus werden de bakens verzet. Een wens was om nog eens naar het buitenland te gaan. Ik ben voor 3 maanden naar (Oost) Berlijn geweest om een champignonkwekerij op te zetten voor een Nederlands bedrijf. Daarna heb ik nog bij Veeke te Noordhoek gewerkt. In 1993 kocht ik een eigen champignonkwekerij in Halsteren en begon ik voor mijzelf met de teelt van witte champignons.

Hoe was het om je eigen kwekerij te hebben?

Al vrij snel ontdekte ik dat de champignonteelt een lastige markt is. Dat heeft te maken met de lage prijs die er voor wordt gegeven op de veiling. Ik ben toen steeds kleinschaliger gaan telen en overgestapt op kastanjechampignons en portabella. In de zomer lieten we de kwekerij 3 maanden leeg staan vanwege minder vraag naar champignons en omdat ik een tweede tak was gestart, nl hovenierswerk. Toen de veiling in 2005 extreem hoge tarieven rekende voor de kleinere kwekers, zijn we gestopt met de teelt van champignons.. Ik heb de champignoncellen omgebouwd tot opslagunits en ben bij de CNC in Moerdijk aan de slag gegaan als zzp-er. Dat doe ik tot op heden nog steeds, net als hovenierswerk.  



Hoe is die transitie naar de oesterzwam verlopen?


Ik dacht al langer aan het telen van oesterzwammen. Maar omdat oesterzwammen sporen verspreiden die slecht voor de gezondheid zijn, durfde ik het niet aan. De kans bestaat op de champignonkwekerslong. Toen in 2006 de sporenloze oesterzwam op de markt kwam, ben ik begonnen met kleinschalige kweek. Op dit moment kweek ik van september tot april oesterzwammen. Dit omdat de vraag in de zomermaanden lager is. Ook is het op deze manier goed te combineren met mijn werk als hovenier, waar het juist in die maanden erg druk is.   

Waar komen jouw oesterzwammen terecht?

Mijn oesterzwammen gaan naar BelOrta, de veiling in Mechelen, België. Hier kun je als kleine kweker nog altijd terecht en zij rekenen geen hoge veilingtarieven. 

Wat gebeurd er uiteindelijk met het substraat na de oogst?

De substraatblokken blijven het gehele teeltperiode in de cellen staan, tot ze echt helemaal uitgegroeid zijn. Vervolgens gebruik ik het uitgewerkte substraat als voeding voor de bodem van onze huiskavel, waar wij ook nog pompoenen op kweken. Op deze manier hoeft er niets weggegooid te worden en maken wij de cirkel weer rond.

Je hebt ook een product ontwikkeld, de champignonpot?

Ik kwam in contact met de lokale Intratuin, zij gaven aan dat ze het leuk zouden vinden om champignons in de winkel te hebben. Ik heb toen de champignonpot ontwikkeld. De consument kan zo op een makkelijke manier zelf thuis champignons kweken. Ze hoeven ze alleen nog maar te oogsten.

Eet je zelf ook wel eens een oesterzwam?

Ja hoor, ik vind ze heerlijk. We hebben ze een tijd lang gepaneerd voor het bakken. Maar tegenwoordig vind ik ze ook heerlijk in grove repen bij biefstukje.

Bij FraGoChamp kun je van september tot april oesterzwammen en pompoenen kopen. Alles ligt in een kraampje aan huis wat dus 24/7 open is. Betalen kan contant of met de QR code in je telebankierenapp. Kijk voor meer informatie op hun website: www.fragochamp.nl