Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Gerard Geerink en ik ben 60 jaar. Ik run sinds 1996 Oesterzwammenkwekerij Geerink. Toen ik het bedrijf in 1978 overnam van mijn ouders, hielden we zo’n 800 vleesvarken en 25 melkkoeien. Ik ben al sinds mijn 17e werkzaam in het bedrijf, toen begon ik met het melken van koeien na schooltijd. Vanaf het moment dat mijn vader werd afgekeurd, nam ik de zware klusjes van hem over en groeide zo het bedrijf in.
Momenteel hebben we 2 man in dienst en werken mijn zoon en vrouw ook in het bedrijf. Mijn zoon zal het bedrijf uiteindelijk dan ook gaan voortzetten.
Dus je nam een veehouderij over, hoe ben je dan in de oesterzwammen terecht gekomen?
Ik kwam op het idee om champignons te gaan telen. Ik bezocht champignontelers om te kijken of het iets voor mij kon zijn. Toen een van hen mij erop wees dat de Nederlandse markt aardig verzadigd was, vroeg hij mij of ik de oesterzwam al eens had overwogen. Ik had destijds nooit eerder gehoord van deze soort, en begon mij hierin te verdiepen.
Ik deed wat onderzoek en ontmoette een teler waar ik een hele goede klik mee had. Hij had een vergelijkbare geschiedenis, en kon zich goed inleven in mijn situatie. Hij deelde zijn ervaringen, inclusief de mooie en minder mooie kanten. Dat heeft mij erg geholpen om de stap te maken. Ik besloot 200 varkens weg te doen, en een gedeelte van de stallen om te bouwen tot kweekcel.
Hoe heb je uiteindelijk die groei gerealiseerd?
Via een collega teler kwam ik in contact met de Albert Heijn, en zij waren erg enthousiast over mijn oesterzwammen. Ze vroegen uiteindelijk of ik meer kon gaan leveren. Dat was de aanleiding om uit te breiden. Binnen 3 jaar hadden we de varkens en koeien afgeschaald, en kweekte we alleen nog maar oesterzwammen.
Mijn passie voor koeien is altijd gebleven, vandaar dat ik nog wel een aantal Schotse hooglanders en Lakenvelders in de wei heb staan. Ook vind je bij ons nog kleine hangbuik zwijntjes, verschillende schapen, aquariums en honden. Een echte boerderij dus!
Wat zijn jouw belangrijkste waardes?
Kwaliteit staat bij mij voorop. Het is vergelijkbaar met een appel aan de boom, zodra deze valt en op de grond ligt, is hij eigenlijk niets meer waard. Als je te lang wacht met het oogsten van de oesterzwam, krijgt hij een geel randje en begint hij om te krullen. Wij proberen daarom altijd op het juiste moment de oogsten, het is soms een kwestie van uren. Het kan zijn dat wij daarom soms 2 keer per dag oogsten.
Verder zijn wij recht door zee, en komen wij altijd onze afspraken na.
Wat gebeurt er dan met de oesterzwammen die per ongeluk toch een randje hebben gekregen?
Mijn zoon en ik, zijn de enige die daadwerkelijk oogsten. Wij doen een strenge selectie op kwaliteit, en willen dat graag zelf in de hand houden. De oesterzwammen die niet voldoen aan de normen en het snijafval, dienen als voer voor onze koeien. Alles we dan nog over houden, breng ik het naar een bevriende koeienboer.
Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
Allereerst gezond blijven, en het bedrijf voort kunnen zetten. Ik hoop nog altijd het plezier in mijn werk te houden. Ook ben ik bezig met het verduurzamen van de kwekerij, door zonnepanelen te plaatsen op het dak. Ook denk ik wel eens na over uitbreiding, maar dat betekent ook dat er meer werk gaat ontstaan, ik zou ook wel graag wat meer vrije tijd willen hebben.
Eet je zelf ook wel eens een oesterzwam?
Wij eten gemiddeld 1 keer in de week oesterzwammen. Mijn favoriete gerecht is toch wel de oesterzwam shoarma. Deze maak je met wat olie en shoarmakruiden, heel simpel. We vervangen het vlees bij een maaltijd ook wel eens voor oesterzwammen, dan bakken we ze op met wat olie, peper en zout. Een oesterzwam heeft eigenlijk niet veel nodig.
Voor meer informatie zie www.geerinkoesterzwammen.nl