Zou je jezelf even in kort voor willen stellen?
Mijn naam is John Verbruggen en samen met Wendy ben ik eigenaar van Verbruggen Paddenstoelen. Daarnaast heb ik samen met Marco Mezenberg het bedrijf Veme Specials. Mijn passie voor oesterzwammen ontstond al op jonge leeftijd, toen ik als kleine jongen al mee stond te kijken in de cellen van de champignonkwekerij van mijn ouders.
In het begin van mijn carrière heb ik wel wat cursussen gedaan in de visteelt, maar kwam al snel tot de conclusie dat er eigenlijk niets zo mooi is als de paddenstoel. Inmiddels sta ik al 25 jaar aan het roer van Verbruggen Paddenstoelen dat nog steeds een familiebedrijf is.
Wat spreekt je zo aan in de oesterzwam?
Een oesterzwam is erg voedzaam. Het bevat veel vitamine D en zit boordevol vezels. Het heeft iets weg van de structuur van kippenvlees. Hierdoor is de oesterzwam ook bijzonder geschikt om zowel vegetarische als vlees gecombineerde producten van te maken.
Naast de grijze oesterzwam kweek ik ook nog de limoengele en zalmroze variant. Deze hebben behalve de zeer mooie kleur ook nog een speciale smaaksensatie.
Hoe ziet jouw bedrijf er op dit moment uit?
Verbruggen substraat bv richt zich op het maken van biologische oesterzwammensubstraat en Verbruggen Paddestoelen bv richt zich op de biologische oesterzwammenproductie. Totaal zijn dit 3 verschillende fases .
Tijdens fase 1 (Verbruggen substraat B.V.) verzamelen we duurzame en lokale grondstoffen. Zo gebruiken we biologisch tarwestro, koffiedik, natuurgras en olifantengras van eigen teelt. Dat laatste is neemt wel vier keer zoveel CO2 op als een bos! Verder maken we gebruik van lava uit het Harzgebergte in Duitsland, natuurkalk uit Maastricht en cacaobonen schalen.
Tijdens fase 2 (Veme specials) maken we substraat voor verschillende soorten oesterzwammen zoals de grijze- roze-, gele- en mini oesterzwam. Veme Specials is momenteel ook aan het experimenteren met shiitake substraat om het assortiment te vergroten. We hebben in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om dit proces efficiënt – en waar mogelijk automatisch – te laten verlopen.
Fase 3 (Verbruggen paddenstoelen B.V.) bestaat uit 3 biologische kwekerijen in Boekel, Uden en Erp. Hier kweken we gemiddeld zo’n 8.000 kilo biologische oesterzwammen per week . Wij proberen onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in te richten, vandaar dat onze kwekerijen zijn voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en een koude- en warmte opslag systeem. Dat maakt onze groei locaties de meeste hightech kwekerijen ter wereld.
Wat voor een soort klanten heb je?
Wij leveren aan veel verschillende soorten klanten van (bio)supermarkten, horeca, groothandels tot streekwinkels. De oesterzwammen komen vooral in Nederland, België en Duitsland terecht waar wij een groot marktaandeel hebben. Ook zie je dat er steeds meer vraag komt uit andere landen.
Daarnaast produceren wij oesterzwammen op koffiedik voor Gro. Zij maken er vegetarische producten zoals carpaccio, snacks en chips van. Maar ook de vleesvervangers van de Jumbo bevatten onze oesterzwammen.
Wat zijn jouw grootste uitdagingen?
Het ontwikkelen van een flexibele schil rondom de versmarkt. Dat wanneer we een overschot aan oesterzwammen hebben we deze om kunnen zetten naar langer houdbare producten zoals burgers, soepen, bitterballen, etc.
Ook heb ik een patent op het ontwikkelen van bouwmateriaal van onze substraatblokken. Deze hebben namelijk een isolerende en brandwerende functie en zijn geschikt voor een duurzame woningbouw. Op deze manier kunnen we nog meer bijdragen aan een duurzamere wereld. Dat vind ik erg belangrijk.
Wat is jouw favoriete gerecht met oesterzwammen?
Ik eet graag soep van oesterzwammen die eigenlijk heel simpel bestaat uit een ui, teentje knoflook wat oesterzwammen en water. De oesterzwam heeft namelijk niet veel nodig. In een koude salade met tuinkruiden is hij ook erg lekker. Of gepaneerd in de frituurpan, maar dat is dan weer niet zo gezond.
John was onlangs ook te zien bij BinnensteBuiten. Je kijkt hier de aflevering terug.