Mts. Ghielen-Geraets

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Silfran en samen met mijn vrouw Ria woon ik in Meijel in Limburg. We hebben 4 kinderen, Michael, Anthonie, Stephan en Brianne. Mijn affiniteit met de paddenstoelenteelt is van jongs af aan ontstaan, aangezien ik ben opgegroeid tussen de witte champignons van mijn ouders. Doordat mijn broer vanaf jonge leeftijd extra zorg nodig had, werkte ik veel in de champignonkwekerij om mijn ouders te helpen. Hierdoor heb ik mijn horizon eigenlijk nooit verder verbreed en ben ik altijd binnen deze sector actief gebleven.

Kun je iets vertellen over jouw bedrijf?

In 1997 namen mijn vrouw en ik een witte champignonkwekerij over. We hadden destijds personeel in dienst, wat de nodige verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich meebrachten. We werkten beiden enorm veel, wat uiteindelijk zijn tol eiste. Beiden waren we overwerkt en besloten we dat het zo niet langer door kon gaan.

We stopten de productie en verhuurde de kwekerij aan een ondernemer die naast witte champignons ook oesterzwammen teelde. Mijn vrouw en ik vonden beiden werk in loondienst; zij in de zorg en ik bij een bedrijf dat champignoncellen vulden. Na verloop van tijd besefte ik dat ik bij thuiskomst geen voldoening voelde. Toen het huurcontract na 5 jaar afliep, en de ondernemer wegens de corona pandemie besloot het contract niet te verlengen, besloot ik weer zelf te gaan kweken. 

Hoe heb je de overstap naar oesterzwammen gemaakt? 

Terug naar de hectische champignonteelt wilde we beiden niet meer. Wel had de huurder van onze kwekerij mij geïnspireerd met de teelt van oesterzwammen. De groeicyclus van een oesterzwam duurt namelijk 10 weken, wat aanzienlijk langer is dan de 6 weekse cyclus van een champignon. Een wijs iemand zei mij ooit: niet het vele is goed, maar het goede is veel. Oftewel, minder produceren betekende voor ons meer rust. 

Mijn vrouw besloot te blijven werken in de zorg, ik run de teelt nu in mijn eentje. Mijn vrouw is nog wel betrokken en helpt waar nodig met het oogsten, het leveren en de boekhouding. Ik ben blij dat we de overstap naar de oesterzwammenteelt hebben gemaakt, Ik zou willen dat we deze stap 20 jaar eerder hadden gezet. Ik werk nog steeds 7 dagen per week, maar ik heb er nu wel veel plezier in. 

Hoe zie jij de toekomst voor het bedrijf?

Veel telers hebben vaak meerdere werknemers, wij kiezen er heel bewust voor om dat niet te doen. Ik zie het niet snel gebeuren dat mijn kinderen het bedrijf over zullen nemen. Ik heb hen altijd aangemoedigd om hun eigen horizon te verbreden, iets wat ik zelf niet heb kunnen doen. Als een van hen besluit toch te willen gaan telen, dan zou dat natuurlijk leuk zijn. 

Wat betreft de toekomst van de oesterzwam, zie ik het rooskleurig in. Je ziet dat deze steeds vaker verwerkt wordt in vleesvervangers en ook medicinaal is de oesterzwam goed in te zetten. 

Wat is jouw favoriete recept met oesterzwammen?

Oesterzwammen met friet! De Double Ganger is ook een groot favoriet. Deze burger bestaat uit 50% vlees en 50% oesterzwammen, waardoor er minder vlees wordt gegeten. Gek genoeg zijn mijn kinderen niet zo dol op oesterzwammen. Toen ze onlangs de burger voor het eerst aten, vonden ze deze ontzettend lekker. Toen ik ze vertelde dat er oesterzwammen in zaten, stonden zij wel even te kijken. Sinds 1 januari 2024 ben ik lid van de Oesterzwammenvereniging, zij publiceren iedere maand een heerlijk recept. Ik was verrast om te zien wat je eigenlijk allemaal met de oesterzwam in de keuken kunt doen.