Herfstsalade met oesterzwam

Herfstsalade met oesterzwam, geitenkaas, krokante spek en geconfijte pompoen

Boodschappenlijstje

  • halve kleine krop eikenbladsla
  • 1  stronk witlof
  • halve krop lollo rosso
  • 80 g veldsla
  • 1  rode ui (gesneden in dunne ringen)
  • 200 g geitenkaas
  • 200 g oesterzwammen
  • 40 g pijnboompitjes (gebrand en gezouten)
  • 4  plakjes ontbijtspek
  • 160 g pompoen
  • peper en zout
  • 120 g suiker
  • 1  kaneelstok
  • 10 g verse gember
  • 1  citroen (sap)
  • 1  sinaasappel (sap)
  • 10 g aceto balsamico
  • 1 tl mosterd
  • 50 g notenolie


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 125 graden.
  2. Was de eikenbladsla, de lollo rosso, de veldsla en de losgemaakte witlofblaadjes, laat goed uitlekken. Snijd de pompoen in blokjes van 0,5 bij 0,5 cm. 
  3. Kook de pompoen 10 minuten in kokend water met zout en laat uitlekken in een vergiet.
  4. Doe de suiker, de verse gehakte gember, de kaneelstok, het sap van de citroen en het sap van de sinaasappel in een pan, giet er zoveel water op dat de suiker onderstaat, breng aan de kook. 
  5. Voeg nu de gesneden pompoen toe en laat zachtjes koken totdat de pompoen zacht is.
  6. Haal de pompoen uit de stroop, laat nu de siroop zachtjes inkoken tot de helft, haal van het vuur en voeg de gare pompoen toe, laat afkoelen.
  7. Plaats de plakjes spek op bakpapier op een ovenplaat, leg hierop weer een stuk bakpapier en plaats hierop weer een ovenschaal. Plaats in de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten totdat de spel krokant is, laat afkoelen.
  8. Maak de dressing door de aceto balsamico, de mosterd,  peper en zout in een ronde kom glad te roeren met een garde, voeg nu langzaam de olie toe zodat er een gebonden massa ontstaat
  9. Neem 4 mooie grote borden, maak ze op met een blad eikenbladsla, een blad lollo rosso, een blad lollo vert en twee blaadjes witlof dakpansgewijs in een cirkel op het midden van elk bord.
  10. Snijd de rest van het witlof in ragfijne reepjes, meng met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan. Plaats dit in een kom en voeg de veldsla toe. 
  11. Breng deze sla goed op smaak met dressing en dresseer op de cirkel van slasoorten (probeer het geheel compact en omhoog te werken).
  12. Scheur de oesterzwammen in repen en bak in olie op een stevig vuur krokant.
  13. Kruid met peper en zout en blus met enkele druppels dressing, verdeel de oesterzwammen over de salade.
  14. Beleg nu de salade met plakjes geitenkaas (deze kan ook even in de oven verwarmd worden)
  15. Bestrooi met de uienringen en de gebrande pijnboompitjes, lepel over het geheel nog wat dressing
  16. Leg een chip van krokant spek bovenop de salade
  17. De gekonfijte pompoen wordt om de salade gedresseerd (deze kan eventueel ook licht verwarmd worden)

No Comments

Leave a Reply