Mezenberg Paddenstoelen

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Marco Mezenberg, ik ben 40 jaar en woon met mijn vrouw en 3 kinderen in Boekel. Ik ben opgegroeid in de voormalig champignonkwekerij van mijn ouders, en was van kinds af aan al geïnteresseerd in paddenstoelen. Later nam ik het bedrijf over en maakte de overstap naar oesterzwammen en tevens shiitake en piopino.

Waarom heb je voor deze overstap gekozen?

Mijn interesse heeft altijd meer bij de specialties gelegen. Zo ben ik ooit begonnen met het kweken van paarse ridderzwam. Tot vorig jaar heb ik nog biologische champignons geteeld, maar daar ben ik nu mee gestopt. De kwekerij bestaat nu uit 10 cellen van 250 vierkante meter per cel. Momenteel maak ik plannen voor uitbreiding van nog eens 7 cellen. Ondanks dat de kwekerij uit 1966 dateert, is het goed met zijn tijd meegegaan en beschikt het over een goede klimatisering en computerregeling. Het leuke aan het kweken van oesterzwammen vind ik dat ik deze kan kweken op het substraat dat we zelf produceren met mijn andere bedrijf VeMe Specials.

Wat doet VeMe precies?

Dit bedrijf run ik samen met mijn compagnon John Verbruggen. Veme produceert oesterzwammen- en paddenstoelensubstraat voor onze eigen teeltbedrijven en voor derden. De samenwerking met John is ontstaan toen ik vanuit school stage bij Verbruggen Paddenstoelen liep, daarna ben ik vervolgens parttime blijven werken. We hebben altijd contact gehouden en de wens gehad om iets samen te gaan doen. Dat werd uiteindelijk dit substraatbedrijf.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het telen zelf, het optimaliseren van het substraat en de techniek daar omheen. Het kweken van de shiitake en piopino is echt mijn hobby. Ik experimenteer momenteel voornamelijk nog met de kweek van deze soorten. 

Wat is je favoriete recept met oesterzwammen?

Eigenlijk vind ik ze gebakken bij een gebakken ei nog het allerlekkerst. In de risotto smaken ze ook erg goed.