De Middelwaard

Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Mirjam Grob en samen met mijn man Martien Reijers runnen we een biologisch landbouwbedrijf in Loo. Mijn oorsprong ligt in de natuur en landschap groenteteelt. Mijn vader en opa runden een groenteteelt bedrijf. In 1995 nam ik dat over, om het om te schakelen naar biologische teelt. Na 3 jaar hebben we de grond toch moeten verkopen vanwege dorpsuitbreiding. We waren overigens gewoon te vroeg, de consument was er nog niet klaar voor. Er is op dit moment veel meer aandacht voor duurzame landbouw dan toen.

Hoe ben je in de oesterzwammen terecht gekomen?

Martien is samen met een aantal vrienden in 1984 gestart met het kweken van biologische oesterzwammen op het veehouderijbedrijf van zijn ouders. Er was op dat moment veel werkloosheid en ze wilden graag een gewas gaan telen waarvan er voldoende grondstoffen voorhanden waren, en dat biologisch geteeld kon worden. Martien komt uit een fruitteelt familie waar veel bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. Hij heeft al op jonge leeftijd ervaren van de hoe dit een negatief effect heeft op de gezondheid. 

Wat onderscheidt jullie?

Onze oesterzwammen dragen het EKO-keurmerk. Ze zijn dus biologisch gecertificeerd. Biologische landbouw en natuur zijn heel belangrijke thema’s. Ze zouden in harmonie met elkaar samen moeten werken. Naar mijn mening is de biologische landbouw het antwoord op veel milieuproblemen. 

Wij kweken de oesterzwammen zelf, van a tot z. Dat betekent dat wij zelf de voedingsbodem maken. Hiervoor gebruiken we het hooi van eigen teelt en stro van lokale graanrassen. Ook telen wij vraaggestuurd. Onze oesterzwammen hebben een mooie en stevige kwaliteit.

Hoe ziet jouw bedrijf eruit? 

Martien is begonnen in oude landbouw gebouwen en heeft vanaf 1990 -als eerste- speciaal gebouwd voor biologische oesterzwamteelt. Ook heeft hij daarbij een verplaatsbaar stellingensysteem ontworpen. Momenteel kweken wij ongeveer 300 tot 400 kilo oesterzwammen per week. Dat doen wij samen met en een aantal lokale parttime medewerkers. Onze zoon’s helpen ook vaak mee.

Naast het telen van oesterzwammen houden wij ook koeien en verkopen biologische vleespakketten. 

Wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen?

Dat zijn momenteel de stijgende energiekosten. We hebben inmiddels zonnepanelen aangelegd, maar die dekken niet het gehele verbruik. Daarnaast is het momenteel erg lastig om vakmensen in te schakelen voor reparaties, ook grondstoffen en bouwmaterialen zijn erg duur geworden.  

Eet je zelf ook wel eens een oesterzwam?

Zeker wel! Wij eten de oesterzwammen veel op een boterham. Na een lange ochtend werken, is er niets lekkerders dan een omelet met oesterzwam. Maar s’avonds worden ze ook vaak gegeten. In een soep, hoofdgerecht of gewoon geroerbakken als bijgerecht. 

Waar kan ik jullie oesterzwammen kopen?

Naast dat wij aan Odin leveren, kun je onze oesterzwammen op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur op onze kwekerij komen kopen.