Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Mark Slegers en ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Rotterdam. Ik heb een achtergrond als biotechnoloog en in 2010 besloot ik door te gaan als duurzaam ondernemer. Ik werd geïnspireerd door de blauwe economie die een oplossing biedt voor duurzaam produceren en consumeren geïnspireerd op de natuur. In 2013 startte ik met mijn toenmalige compagnon een oesterzwammenkwekerij in het – toen nog leegstaande – verlaten zwembad, Tropicana. Sinds dit jaar ben ik zelfstandig directeur van Rotterzwam.
Naast mijn interesse in techniek, houd ik erg van de natuur en koken. Ik vind het fijn om aan Rotterzwam te kunnen werken met zowel mijn handen als mijn hoofd.
Kun je iets over de kwekerij vertellen?
Na een brand in Tropicana (Nu BlueCity) zijn we verhuisd naar een parkeerplaats aan de rand van het centrum van Rotterdam. Onze kwekerij bestaat voornamelijk uit hergebruikte materialen. Zo hebben we diverse koelcontainers omgebouwd tot kweekfaciliteit. De containers zijn voorzien van een zelf ontwikkeld klimaatsysteem. Onze kwekerij is volledig modulair en mobiel en in iedere stedelijke omgeving te installeren. Daarnaast zijn we voor 97% zelfvoorzienend door de zonnepanelen en warmtesysteem en rijden we de stad door met elektrisch vervoer. De kwekerij wordt gerund door 7 werknemers en 3 vrijwilligers.
We stimuleren om in iedere stedelijke omgeving op de wereld hetzelfde te doen. Daarom bieden we de containers inclusief klimaatsysteem aan aan kwekers en ondernemers. En dat slaat aan, want daardoor zijn er nu op verschillende plekken in europa kwekerijen operationeel. Daarnaast bieden wij ook nog een Mushroom Master Program aan waarin we de kennis delen die we de afgelopen jaren hebben opgedaan. Inmiddels hebben zo’n 60 ondernemers dit programma gevolgd.
Wat onderscheid Rotterzwam van andere kwekerijen?
Waar de traditionele teelt op stro kweekt, kweken wij op koffiedik. Eigenlijk groeit de oesterzwam op veel meer organische reststromen. Maar koffiedik is er in iedere stad in overvloed. Zo produceren wij in Rotterdam zo ongeveer 5 miljoen kilo koffiedik per jaar. Deze hoogwaardige organische grondstof belandt veelal bij het restafval. Dat voorkomen wij door koffiedik op te halen bij restaurants en grote bedrijven. We maken hiermee ons eigen substraat dat voor meer dan 50% uit koffiedik bestaat.
De paddenstoel dient als middel om waarde te creëren voor de lokale samenleving. Zo bieden wij naast het verkopen van oesterzwammen meerdere producten en diensten die inspelen op bewustwording. Zo ontwikkelde wij een growkit waarmee we de consument kennis laten nemen van de rol van schimmels in de natuur. Het laat zien dat je zelf oesterzwammen kunt kweken op lokaal afval op het aanrecht.
Meer weten? Bekijk www.rotterzwam.nl