Kwekerij Reukers

Kan je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Marcel Reukers en ik ben 61 jaar. Ik run een oesterzwammenkwekerij in Marienvelde, de Achterhoek. Ik ben ooit begonnen in een supermarkt op de groenteafdeling, daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de oesterzwam. Het was een nieuw product en was in die tijd erg in opkomst. Het wekte mijn interesse, en volgde een cursus aan de Vakschool voor de Champignonteelt in Horst. Ik kreeg in een aantal dagen een hoop informatie, en ben vervolgens gaan pionieren. 

Mijn vader had in die tijd een lege schuur en we besloten in 1984 om deze om te bouwen tot oesterzwammenkwekerij en zijn toen op kleine schaal gaan kweken. Later hebben we de kwekerij uitgebreid en zijn er teelt ruimtes bijgebouwd. Momenteel kweken we zo’n 1000 kilo oesterzwammen per week. Wij hebben een medewerker en wat hulp op zaterdag.

Waar komen jullie oesterzwammen terecht?

Wij leveren aan de groothandel voor de horeca. De zwammen die vandaag geoogst worden, liggen morgen in de schappen. Er is veel vraag naar oesterzwammen in de vegetarische keuken als vleesvervanger. De horeca kiest er steeds vaker voor om te koken met ons product.   

Wat is je grootste uitdaging?

Onze grootste uitdaging is om de teelt constant te houden. Om elke week een zelfde aantal kilo oesterzwammen te kunnen kweken. Er is geen duidelijke oorzaak waarom dit soms niet lukt, we weten daar nog onvoldoende over. 

Verbouw je ook nog andere producten?

In de zomer is er minder vraag naar oesterzwammen. Daarom verbouwen wij in dit seizoen ook aardbeien. Dit doen wij op de traditionele manier, in de volle grond. Dat maakt ze ontzettend smaakvol. Mensen komen zelfs van ver om onze aardbeien te kopen! 

Hoe eet je je oesterzwam het liefst?

De oesterzwam staat bij ons zeker nog één keer in de week op het menu. Het liefst op gebakken met ui en knoflook en dan op een eitje met brood. 

Voor meer informatie zie www.facebook.com/ReukersKwekerij/